Suszenie w domu

Suszenie ziół należy rozpatrywać w kilku aspektach. Suszenie przemysłowe, czyli wysuszyć jak najwięcej w jak najkrótszym czasie, wykorzystując park maszynowy, czyli odpowiednie suszarki, oraz suszenie w warunkach domowych, które przebiega zupełnie w inny sposób. Najczęściej stosowaną techniką suszenia świeżo zebranych ziół, jest ich rozłożenie na wolnym powietrzu, w miejscach ciepłych, jednakże zacienionych, w celu stopniowego wytracania zawartej w nich wody.

Po wstępnym „leżakowaniu” rośliny najczęściej gromadzone są w formie pęczków i tak rozwieszane w miejscu pozbawionym wilgoci a jednocześnie przewiewnym. Zebrane zioła można porozwieszać górą ku dołowi lub też porozkładać w koszach. Ważnym jest jednakże stały dopływ powietrza tak, aby nie rozwijały się pleśnie.

Z tego właśnie powodu rośliny powinny być ułożone jednowarstwowo i nie stykać się ze sobą. Optymalną w procesie suszenia temperaturą jest taka poniżej 35°C. Wykorzystując domowy piekarnik, ustawiamy ją na poziomie 30°C.

Aby osiągnąć zamierzony efekt, potrzebnych jest od kilku do kilkunastu dni, aby roślina nadawała się do dalszego przechowywania.

www.sk-design.pl

You may also like...