Nie tylko zjeść, ale też napić się czegoś dobrego

Jest rzeczą normalną, że na miasto nie wychodzi się wyłącznie po to, aby cieszyć się pysznym jedzeniem, choć oczywiście również to jest szalenie ważne. Każdego dnia lokale gastronomiczne są oblegane przez gości, zwłaszcza w weekendy oraz w okresie urlopowym. Jednakże goście chcą się też napić czegoś dobrego i wiele restauracji posiada konkretną ofertę w aspekcie na przykład piwa lub wina i to fakt, którego nie da się zignorować. Nieco inaczej sprawy mają się w przypadku tych lokali, które mają w swoim menu wyłącznie lub przede wszystkim napoje. Popularność w Polsce zdobywają drink bary, a więc miejsca, w których można zamówić napitki (w tym często bezalkoholowe) bazujące na naturalnych, świeżo wyciskanych sokach. Koktajle czy smoothie bywają traktowane wręcz jako substytuty pełnowartościowych posiłków i mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Poza drink barami sporo zwolenników mają też winiarnie, zwykle łączące swoją ofertę z czymś na kształt tapas baru. W takich miejscach poza selekcją win z całego świata znaleźć można też wyśmienite przekąski, na przykład w postaci rzemieślniczych serów.

Są one uznawane za jeden z najciekawszych i najbardziej smakowitych dodatków do win – zwłaszcza wytrawnych i półwytrawnych, którym zazwyczaj przyznaje się najwięcej walorów degustacyjnych. Nieco inaczej jest z winami słodkimi, które także potrafią być wyborne, ale traktuje się z reguły jako słodki aperitif lub dodatek towarzyszący deserom lub sałatkom owocowym. Trzeba też podkreślić, że typowo winne lokale są w większym stopniu specyfiką państw południowej Europy – Włoch, Hiszpanii, Portugalii czy Grecji. Miejsca, w których jakość i smak trunków mają znaczenie pierwszorzędne Alkohole to nie tylko wino, ale też piwo. Bardzo duże uznanie na polskim rynku zdobyły browary rzemieślnicze, a więc takie, w których piwa warzy się tradycyjnymi metodami ze starannie selekcjonowanych surowców, takich jak słody, chmiele, drożdże czy specyficzne dodatki. Co za tym idzie powstały także lokale, w których serwuje się takie piwa gościom. Z reguły są to, zachodnim wzorem, multitapy (po polsku określane mianem wielokranów). W miejscach tych znajduje się czasami nawet po kilkadziesiąt nalewaków, a z każdego z nich płynie inne piwo.

Trunki zmieniają się rotacyjnie, często organizowane są w takich miejscach premiery nowych piw lub kranoprzejęcia w wykonaniu konkretnych browarów. Wydarzenia tego rodzaju wzbudzają spore zainteresowanie wśród tak zwanych beer geeków. Oferta związana z napojami jest ważna w przypadku szeroko rozumianych knajp. Lokale gastronomiczne także nie stronią od ciekawych propozycji, a na przykład wspomniane powyżej piwa rzemieślnicze stają się elementem menu w licznych restauracjach. Jest to w gruncie rzeczy odpowiedź na wymagania rynku, które idą właśnie w tę stronę. Konsumenci są coraz żywiej zainteresowani konsumpcją produktów klasy premium, w tym również napojów. Widać to nawet na przykładzie zwyczajnych soków. Te z koncentratu są coraz powszechniej zastępowane sokami NFC lub bezpośrednio wyciskanymi z owoców tuż przed podaniem klientom.

Mają one nie tylko znacznie bogatszy smak, ale posiadają też zdecydowanie większe walory odżywcze.

zmianawarty.pl sprzeciw od nakazu zapłaty